Attila ilhan Küçükçekmece’de anıldı
EDEBİYAT KAPTANI ATTİLÂ İLHAN 98. DOĞUM GÜNÜNDE KÜÇÜKÇEKMECE’DE ANDI
Türk Edebiyatının usta yazar, şair ve niyet adamı Attilâ İlhan, 98. yaş gününde Küçükçekmece Belediyesi Cennet Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen ‘Attilâ İlhan Edebiyat Buluşmaları’ etkinliğinde anıldı. Düzenlenen panelde edebiyat kaptanı Attilâ İlhan’ın şiire ve romana bakış açısı onu yakından tanıyan sanatçı ve yazarlar tarafından anlatıldı.
Attilâ İlhan İlim Sanat Kültür Vakfı ve Küçükçekmece Belediyesi, Akademisyen Prof.Dr. Yakup Çelik moderatörlüğünde edebiyatın değerli isimleri Ayşe Kilimci ve İnci Aral konuk oldu. Gecenin sonunda müzik dünyasının usta isimlerinden Vedat Sakman, yerli ve yabancı şairlerin bestelediği şiirlerden oluşan özel repertuarıyla bir konser verdi.
Ayşe Kilimci: Mesleki olarak genç kadınları önemsiyordu
Ayşe Kilimci, “Şiirde Kanat Oynamak” başlıklı panelde 15 yaşında Attilâ İlhan ile yollarının kesiştiğini söyleyerek, “Şair olmak istediğim için yazdığım şiirleri ona götürdüm. Bana “Şiirlerinin işi yok, sende şairlik yok, iyi bir hikâye anlatıcısı olacağına inanıyorum” dedi. Mesleki gelişimimde çok büyük rolü var. Hepimizi aydınlattığı gibi beni de aydınlattı. Çok çalıştığı dönemde biz genç kadınlara ayrı bir önem verdi.”
İnci Aral: Attilâ İlhan’ın nasihatını 45 yıldır aklımda tutuyorum
Türk Edebiyatının en çok okunan kadın yazarlarından biri olan İnci Aral, Attilâ İlhan’ın kendisine verdiği nasihati paylaşarak, “1977’de ilk hikâyelerim peş peşe dergilerde yayınlanırken, Attilâ İlhan izlediği için benimle iletişime geçti. Genç yazarlar dikkatle “Bana hikayelerini getir, basalım,” dedi. ‘Çok yeteneklisin, güzel şeyler yapacaksın ama edebiyat ortamı zor bir ortam, seni eleştirecekler, yok sayacaklar. Bir yere varmak zor olacak. Onlarla ancak çalışarak mücadele edebilirsiniz” dedi. Hikâye yazmayı ondan öğrendim. 45 yıldır nasihatını hep aklımda tuttum. Bu nasihat yolumu aydınlattı. Yazan bu vatan. Edebiyatımızın onlarla daha parlak bir yere geleceğini tahmin etmişti. Attilâ İlhan’a kelimelere sığmayan borçlarım var. Ruhu şad olsun” dedi.
Aral: Türkiye edebiyatını kaybetti
Aral, günümüz Türk Edebiyatını eleştirdiği konuşmasında, “Günümüzde edebiyat var mı yok mu bilemiyorum. 90’ların sonunda yayınevleri çöp yayınlamaya başladı. Türkiye edebiyatını kişisel gelişim kitapları ve bunun gibi şeylerle kaybetti. Bugün gençleri izlemiyorum. Çünkü böyle bir edebiyat yok. Ya da iyi hikaye anlatıcıları bana ulaşmıyor. Genç yazarlarımız var ama aldığım kitapların hepsinde ancak birkaç sayfa dışında 10 sayfa okuyabiliyorum. Edebiyatımız bugün öldü. Bu duruma üzüldüm” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı