Haber

Bakan Kacır: “Dileğimiz Avrupa Birliği’nin bir an önce vize serbestisi konusunda somut ilerleme kaydetmesidir”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Dileğimiz Avrupa Birliği’nin bir an önce vize serbestisi konusunda somut ilerleme kaydetmesidir.”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Avrupa Birliği Komitesi Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Oliver Varhelyi ile basın açıklaması yaptı. Bakan Kacır, ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ ile Türkiye’nin ticaret, teknoloji ve bilim alanlarında yeni bir vizyon geliştirdiğini ve bu hamlenin meyvelerini almaya başladıklarını belirterek, ihracatçı ülke konumuna ulaşmak için çalışıyoruz. ülke konumu. Bilim, teknoloji, inovasyon ve ticaret alanlarında güçlü uluslararası işbirliklerini bu vizyonun vazgeçilmez bir parçası olarak görüyoruz. Bu açıdan AB programları bizim için değerli bir perspektif oluşturuyor. Araştırmacılarımıza, girişimcilerimize, sanayicilerimize, KOBİ’lerimize Avrupalı ​​paydaşlarla birlikte çalışma fırsatı sunmaktadır. Son dönemde bu alanda önemli başarılara imza attık. Horizon 2020 Programı çerçevesinde ülkemiz ilk kez ödediği katkı payının üzerinde getiriyle 297 milyon 500 bin Euro tutarında fon aldı. Son çerçeve programımız olan Horizon Avrupa’da 2020 ufkunun bile üzerinde bir başlangıç ​​yaptık. Programın sadece 2 yılında, yaklaşık 154 milyon euroluk fon topladık. Desteklenen 318 proje ve 509 katılımcı ile çok ortaklı projelerde koordinatör sayısı 7’den 35’e çıktı. Programa sunulan proje tekliflerinde yer alan ve finansman almaya hak kazanan paydaşlarımız da bilgilere ulaşma fırsatı buldu. ve teknoloji üretildi. AB ile işbirliğimizden olumlu sonuçlar almamız gelecek adına umut verici. Toplam bütçesi 7,5 milyar avro olan bu program, hepimiz için tarihi bir fırsat sunuyor. Bu yönüyle Dijital Avrupa Programı’nın ‘Ulusal Teknoloji Hamlesi’ hedeflerini de tamamlıyor. Ülkemiz sanayisi, üretim ve ihracat odaklı hamlelerle Avrupa fiyat zincirindeki rolünü her geçen gün güçlendirdi. Bu adımların sonucunda Türkiye ile AB arasındaki ticaret hacmi geçen yıl 196 milyar doları aştı. Avrupa Birliği şu anda en değerli ticaret ortağımızdır. Ülkemiz birçok noktada Avrupa’nın üretim merkezi haline geldi” dedi.

“Dileğimiz Avrupa Birliği’nin bir an önce vize serbestisi konusunda somut ilerleme kaydetmesidir”

Bakan Kacır, Avrupa’nın ortasında ve Türkiye’de vize serbestisinin sağlanamamasının Avrupa Birliği açısından olumsuz sonuçlar doğurduğunu, Avrupa Birliği’nin bir an önce vize serbestisi konusunda somut adımlar atması gerektiğini söyledi.

“Vurgulamak istediğim değerli bir konu da vize serbestisi. Vize rejimindeki mevcut durum, sadece Türkiye ve Türk vatandaşları için değil, Avrupa Birliği için de çok boyutlu olumsuz sonuçlar doğuruyor. Avrupa değer zincirinin Avrupa araştırma alanına etkin bir katkısı var.Halkımızın, teknolojik gelişmeyi destekleyen girişimcilerimizin amaç ve ideallerini engelleyen vize politikası nedeniyle Türkiye ile AB arasındaki işbirliği potansiyelini aktif olarak değerlendiremiyoruz. Avrupa’nın kalkınması, mühendislerimiz ve Avrupa’yı daha iyi tanımak isteyen gençlerimiz ile birlikte ülkemizi tam üyeliğe taşıyacak bir adım olarak tasarlanan ve 1996 yılından bu yana yürürlükte olan Gümrük Birliği de yürürlüğe girmiştir. Ekonomik ilişkilerimiz açısından değerli bir dönüm noktası oldu. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi her iki taraf için de zorunluluk haline geldi. Umarım önümüzdeki dönemde fuar için hayati önem taşıyan somut adımlara ve Türkiye’nin AB’ye katkısına tanık oluruz. Türk şirketlerinin Avrupa pazarına erişimi.”

“Türkiye’yi gelişen inovasyon ülkesi olarak görüyoruz”

Avrupa Birliği’nin Türkiye’yi her geçen gün gelişen bir inovasyon ülkesi olarak gördüğünü ve Türkiye’nin çeşitli programlara katılımının her iki taraf için de faydalı olduğunu belirten AB Komiseri Varhelyi, “Türkiye’nin Horizon Europe veya Erasmus+ gibi programlara tam katılımı geleceğe yönelik bir gelişmedir. işbirliğimizin ve ilişkilerimizin daha da geliştirilmesinin ve Türkiye’nin iç pazara tam katılımının temelini oluşturacaktır. Dijital Avrupa Programına katılımlarından dolayı Sayın Bakanımıza ve Türk hükümetine teşekkür ediyorum. Bu katılım aynı zamanda teknolojiyi birlikte geliştirmemize de olanak sağlayacaktır. bağlarımız çok daha güçlü. Türkiye’nin dijital alanda büyük katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. Türkiye’yi gelişen bir inovasyon ülkesi olarak görüyoruz. Bu katılımlar birlikte gelişimimize büyük katkı sağlayacak. Komisyon olarak Türkiye’nin bu programlara girişini kolaylaştırdık. Giriş maliyetlerinin düşürülmesi. Aslında Türkiye bizden bir destek aldı. Geçtiğimiz yıl AB ile Türkiye’nin tam ortasında yer alan Brüksel’de üst düzey bir bilim ve teknoloji diyaloğu başlattık. İkinci diyaloğu en kısa sürede Ankara’da yapmayı planlıyoruz. Çünkü çok açık olan bir şey varsa o da Türkiye’de teknolojiye dayalı yeni bir ekonominin başladığıdır. Biz de bunun bir parçası olmak istiyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu