Profesör Doktor. Eraslan: Çocuklar şiddeti dijital oyunlarda öğreniyor ve içselleştiriyor
Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitimi Araştırma Merkezi (SODİMER) ve Türkiye Metaverse Platformu Lideri Prof. Dr. Levent Eraslan, son 2 ayda yaptıkları gözlemlerde çocukların tehlikeli oyunlarda ön plana çıktığını belirlediklerini belirterek aileleri uyardı. dijital anlamda ve öğrenilmiş ve içselleştirilmiş şiddet. prof. Eraslan, “Dijital oyun oynayan çocukların neredeyse üçte ikisi şiddete yöneliyor. Şubat tatili yaklaşırken aileleri bu konuda uyarmamız gerekiyor. Çünkü çocuklar ne yazık ki şiddeti sadece tablet ve bilgisayarlarla bu tehlikeli dijital oyunlarda öğreniyor.” nitelikli çocuklar gerçek hayattaki olay ve olgulara yönlendirilmeli ve anneler bu konuda çok hassas olmalıdır.
SODİMER ve Türkiye Metaverse Platformu Lideri Prof. Dr. Levent Eraslan, sömestr tatilinde ailelerin çocuklarının dijital ayak izlerini takip ederek dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Özellikle son 2 ayda yaptıkları gözlemlerde her 3 çocuktan 2’sinin dijital olarak tehlikeli olarak nitelendirilen oyunlar nedeniyle şiddet eğilimi gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Eraslan, aileleri bu konuda uyardı. Dijital ortamda yasaklamanın mümkün olmadığını bunun yerine çocuğun nitelikli kullanıma yönlendirilebileceğini belirten Prof. Eraslan, dijital girişimcilik konusunda farkındalık yaratmanın önemine de vurgu yaptı.
‘SON DÖNEMDE ŞİDDET ÖĞRETİCİ OLAYLAR ÇOK ARTIYOR’ Dr. Eraslan, “Özellikle son 2 ayda çocukların dijital tehlikeli oyunlarda bir araya gelerek şiddeti şiddet temalı oyunlarda öğrenip içselleştirdiklerini tespit ettik. Dijital oyun oynayan çocukların oranı şiddete meyillidir.Ve bu konuda aileleri uyarmamız gerekir.Çünkü çocuklar maalesef şiddeti evde sadece tablet ve bilgisayarlarla bu tehlikeli dijital oyunlarda öğreniyorlar.Bu çocuklar daha sonra bunu içselleştirerek şiddete karşı duyarsızlaşıyor ve şiddete karşı duyarsızlaşıyor. Gerçek hayatta şiddete eğilimlidirler.Kafadan vurmaktan silahla adam öldürmeye kadar çeşitli şiddet türlerini öğreten olaylar son dönemde artmıştır.Bu nedenle anne babalar bu konuya dikkat etmeli ve bilmedikleri kişilerle hep oyun oynamalı. Bir grup içinde bir arada bilmek, sosyal mühendislik dediğimiz sosyal medya aracılığıyla bilgilendirmek gerekiyor.Çocukların ele geçirilmesine ve daha sonra mağdur olmasına neden oluyor. bu konuda Şubat tatilinde nitelikli çocuklar gerçek hayattaki olay ve olgulara yönlendirilmeli, anneler bu konuda çok hassas olmalı.” ‘Yasaklamayın, kaliteyi kullanın’ prensibiyle hareket ediyoruz. çocuğun bilgi edinmesi için çeşitli görselleri izlemek oldukça faydalıdır.Dil öğretimi de faydalıdır.Çocuğun yeni, farklı yerler öğrenmesi için de faydalıdır.Ancak dijital tehlikeli oyunlar ve benzeri sosyal medya hareketleri gibi bazı çok tehlikeli durumlar ve ‘Challenge’ çok moda olabiliyor.Bu yüzden çocuklar dijital ayak izlerini takip etmeliler.Özellikle gece 02.00-05.00 saatleri suçlu saat dilimi diyoruz;Yetişkinlere erişim gibi pek çok istenmeyen davranış olduğunda ebeveynlerin çok hassas olması gerekiyor. siteleri, sanal bahis ve kumar ve sosyal medya saldırganlığı, yargılamadan, yargılamadan, dijital ayak izlerini takip ederek kimlerle temasa geçtiklerini öğrenmeleri onlar için çok değerli. onları tiklemek veya yasaklamak.” Örneğin; Çocuğun dijital dünyaya olan ilgisini dijital girişimciliğe çevirebilirsek çok küçük yaşlardan itibaren bilgisayarlarla dijital dünyanın içinde olan çocukların gelecekte dijital girişimci olmaları ve çok önemli bir ekosisteme sahip olmaları kaçınılmazdır. Çocukların dijital ilgiyi daha olumlu bir yönde ilerleterek girişimci olmalarını istiyoruz.”
Karşı tarafın hayatına son vermeyi amaçlayan her oyunun dijital tehlikeli bir oyun olduğunu belirten Prof. Böyle bir oyunda öldürmenin zevkini merak eden bir çocuk evin balkonundan parkta oturanlara babasının silahıyla ateş etti.Bu nedenle bayram öncesi yapılan bu uyarılar çok yerindedir.Lütfen kurallara uyalım. çocuklarımızın dijital ayak izleri. Suç saat diliminde bakalım ne yapıyorlar. Gece saat 03.00’te çocuk neden online? Ne yapıyor? Hatta SODİMER olarak ‘Anne baba uyumuyor’ diyoruz” Kampanya başlattık. Bakın bu çocuklar ne yapıyor. Son model telefon ve tabletleri vermek yetmez. Bu dijital medyanın karanlık bir tarafı var, sosyal medya. Orada mağdur olmama adına farkındalık yaratmak gerekiyor” dedi.